Ja ho deia Miquel Martí i Pol: "en qualsevol ocasió, si hi ha croquetes, millor".
És per això que amb la carn que ens va sobrar per fer el fondo fosc n'he fet croquetes.
Ingredients
*Carn sobrant del fondo fosc
*1 ceba
*250 ml llet
*20 g mantega
*20 g farina i una mica més per arrebossar
*2 ous
*Oli d'oliva 0.4
* Cereals d'esmorzar (aprox. tres grapats)
Procediment
Començarem amb la massa:
1. Tallem la ceba a la brunoise
2. Escalfem oli en una cassola i sofregim la ceba
Podríem utilitzar una cullerada sopera del sofregit que vam fer fa unes setmanes.
3. Afegim la carn sobrant del fondo fosc i deixem daurar juntament amb la ceba.
4. Posem a punt de sal i pebre. Reservem
Seguim amb la beixamel:
5. Fem bullir la llet a un cassó.
6. A la cassola on hem sofregit la carn (sense rentar-la) hi desfem la mantega.
7. Afegim la farina i anem remenant a foc fluix perquè es vagi coent, aproximadament 3-4 minuts.
8. Incorporem la llet sense deixar de remenar, quan ens agafi consistència ho retirem del foc.
9. Posem a punt de sal i pebre. Reservem a un bol.
Iniciem la barreja
10. A la mateixa cassola col·loquem la carn i anem afegint la beixamel reservada fins a aconseguir la consistència desitjada.
Hem de tenir en compte que potser no utilitzarem tota la salsa que hem preparat.
11. Estenem la massa resultant a una safata i la tapem a pell amb paper film (tapant ben arran de producte per què no quedi aire entre la massa i el paper, evitant així, que es creï crosta).
12. Deixem refredar a la nevera. Jo les hi he tingut entre una hora i dues, però dependrà de la quantitat i del gruix que hàgim deixat a la safata.
13. Amb les mans ben netes ja podem fer les racions al nostre gust.
Seguim amb l'arrebossat:
14. Triturem els cereals i els reservem.
M'agrada fer-ho amb cerealas perquè els hi dóna un gust interessant i curiós però es pot fer amb pa ratllat o panko.
15. Batem dos ous en un bol i reservem.
16. Preparem un tercer bol amb farina.
17. Agafem una ració de croqueta i la passem primer per la farina, seguidament per l'ou i finalment pels cereals. Repetim amb totes les racions.
18. Fregim.
Per fregir les croquetes és preferible fer-ho amb oli d'oliva 0.4º. Aquest ha d'estar molt calent i, si pot ser, cobrir tota la peça. Si tenim fregidora molt millor, sinó escollim la paella més adient.
Si l'oli no fos prou calent, les croquetes se'ns podrien desfer o no quedar cruixents.
19. Ho tenim llest per degustar!
Notes
-Per a fer més quantitat només hem de comprar més vedella i pollastre (tipus de carn que portava el fondo fosc) i afegir-la abans del punt 3, un cop la ceba ja estigui ben sofregida. Quan tenim la carn rostida seguim amb el punt 3 on barregem la carn sobrant de la recepta anterior.
-Per a fer croquetes aptes per celíacs i intolerants a la lactosa hem de substituir:
- Llet i mantega per llet i mantega sense lactosa
- Farina per farina de blat de moro, de cigrons o altres. Hem de pensar que cada tipus de farina ens donarà un toc diferent al resultat final.
- Els cereals de l'arrebossat per cereals sense gluten
-Veureu que la beixamel queda molt espessa -gairabé una massa-, ens interessa així perquè no robi protagonisme a la carn i, a més, la croqueta quedi més consistent. És relació 1L de llet - 80 g farina i mantega. Si ens agrada més líquida o la volem utilitzar en altres elaboracions, com en canalons, hauríem de baixar la quantitat de farina i mantega. A mi m'agrada la relació 1L llet - 60 g farina i mantega.
- Podria ser que a la beixamel ens hi quedin grumolls. En aquest cas haríem de passar la sals pel túrmix i posteriorment colar-ho.
- Si teníem la carn prèviament congelada hem de recordar que les croquetes NO es podran tornar a congelar.
És per això que amb la carn que ens va sobrar per fer el fondo fosc n'he fet croquetes.
Ingredients
*Carn sobrant del fondo fosc
*1 ceba
*250 ml llet
*20 g mantega
*20 g farina i una mica més per arrebossar
*2 ous
*Oli d'oliva 0.4
* Cereals d'esmorzar (aprox. tres grapats)
Procediment
Començarem amb la massa:
1. Tallem la ceba a la brunoise
Podríem utilitzar una cullerada sopera del sofregit que vam fer fa unes setmanes.
3. Afegim la carn sobrant del fondo fosc i deixem daurar juntament amb la ceba.
4. Posem a punt de sal i pebre. Reservem
Seguim amb la beixamel:
5. Fem bullir la llet a un cassó.
6. A la cassola on hem sofregit la carn (sense rentar-la) hi desfem la mantega.
7. Afegim la farina i anem remenant a foc fluix perquè es vagi coent, aproximadament 3-4 minuts.
8. Incorporem la llet sense deixar de remenar, quan ens agafi consistència ho retirem del foc.
9. Posem a punt de sal i pebre. Reservem a un bol.
Iniciem la barreja
10. A la mateixa cassola col·loquem la carn i anem afegint la beixamel reservada fins a aconseguir la consistència desitjada.
Hem de tenir en compte que potser no utilitzarem tota la salsa que hem preparat.
11. Estenem la massa resultant a una safata i la tapem a pell amb paper film (tapant ben arran de producte per què no quedi aire entre la massa i el paper, evitant així, que es creï crosta).
12. Deixem refredar a la nevera. Jo les hi he tingut entre una hora i dues, però dependrà de la quantitat i del gruix que hàgim deixat a la safata.
13. Amb les mans ben netes ja podem fer les racions al nostre gust.
Seguim amb l'arrebossat:
14. Triturem els cereals i els reservem.
M'agrada fer-ho amb cerealas perquè els hi dóna un gust interessant i curiós però es pot fer amb pa ratllat o panko.
15. Batem dos ous en un bol i reservem.
16. Preparem un tercer bol amb farina.
17. Agafem una ració de croqueta i la passem primer per la farina, seguidament per l'ou i finalment pels cereals. Repetim amb totes les racions.
18. Fregim.
Per fregir les croquetes és preferible fer-ho amb oli d'oliva 0.4º. Aquest ha d'estar molt calent i, si pot ser, cobrir tota la peça. Si tenim fregidora molt millor, sinó escollim la paella més adient.
Si l'oli no fos prou calent, les croquetes se'ns podrien desfer o no quedar cruixents.
19. Ho tenim llest per degustar!
Notes
-Per a fer més quantitat només hem de comprar més vedella i pollastre (tipus de carn que portava el fondo fosc) i afegir-la abans del punt 3, un cop la ceba ja estigui ben sofregida. Quan tenim la carn rostida seguim amb el punt 3 on barregem la carn sobrant de la recepta anterior.
-Per a fer croquetes aptes per celíacs i intolerants a la lactosa hem de substituir:
- Llet i mantega per llet i mantega sense lactosa
- Farina per farina de blat de moro, de cigrons o altres. Hem de pensar que cada tipus de farina ens donarà un toc diferent al resultat final.
- Els cereals de l'arrebossat per cereals sense gluten
-Veureu que la beixamel queda molt espessa -gairabé una massa-, ens interessa així perquè no robi protagonisme a la carn i, a més, la croqueta quedi més consistent. És relació 1L de llet - 80 g farina i mantega. Si ens agrada més líquida o la volem utilitzar en altres elaboracions, com en canalons, hauríem de baixar la quantitat de farina i mantega. A mi m'agrada la relació 1L llet - 60 g farina i mantega.
- Podria ser que a la beixamel ens hi quedin grumolls. En aquest cas haríem de passar la sals pel túrmix i posteriorment colar-ho.
- Si teníem la carn prèviament congelada hem de recordar que les croquetes NO es podran tornar a congelar.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada