Avui és dia de calçotada i, com no podia ser d'una altra manera, m'ha tocat fer la Salsa Romesco. Aquí us deixo pas a pas la recepta, avui ha sortit especialment bona!
Ingredients (x 15 persones)
Ingredients (x 15 persones)
* 8 Tomates de pera o de branca. (Aquest cop jo he escollit els de branca).
* 1 Cabeça i 1/2 d'alls.
* 1-2 Nyores.
* 250gr. Ametlles crues.
* 40gr. Avellanes crues.
* 500cc - 600cc oli d'oliva 0'4º.
* Vinagre de poma.
* Sal.
* Pebre.
* Paprica (opcional).
Procediment
1. Primer de tot escalivem les tomates i els alls (excepte un gra). En aquesta ocasió he optat per escalivar-los a la brasa (aproximadament 15min les tomates i 5min les cabeces d'all), però normalment ho faig al forn de casa (180ºC dalt i abaix, uns 20min les tomates i 8min els alls). Deixem refredar.
2. Amb el forn entre 180ºC i 200ºC torrem les ametlles i les avellanes fins que quedin daurades. Hem d'estar alerta perquè es torren molt ràpidament i podrien deixar gust amarg, així que les haurem d'anar movent cada poc temps. Les deixem refredar.
Una alternativa a aquest pas és comprar els fruits secs ja torrats, però torrar-los a casa ens dona un gran avantatge: el gust de torrat queda més potenciat i això ens proporciona més aroma al resultat final.
3. Hidratem les nyores amb aigua calenta (aproximadament 10min) i retirem la polpa amb una cullereta.
A qualsevol supermercat també es pot trobar polpa de nyora en pot. En aquest cas necessitaríem dues cullerades soperes.
4. Triturem les ametlles, les avellanes, mig gra d'all sense torrar que teníem reservat (sense el grill) i la polpa de nyora. Reservem.
Si tens Thermomix ho pots triturar 20 segons v6
5. Pelem els alls i les tomates i ho afegim a la barreja reservada. Triturem.
Thermomix: 15 segons v5-10
Thermomix: 15 segons v5-10
6. Incorporem una cullerada sopera de vinagre i mentre anem triturant afegim progressivament l'oli (en forma de fil) perquè vagi emulsionant.
Thermomix: v5 amb tap el temps necessari
7. Si cal, rectifiquem de sal i pebre. Si ens agrada, hi afegim un polsim de paprica per donar-hi un punt picant.
8. Ho tenim llest per degustar!
Nota
- Les tomates de pera o de branca són ideals per aquesta recepta, ja que són poc àcides i de polpa carnosa. L'interior és compacte i tenen un gust dolcenc i molt aromàtic. Ens van molt bé per cuinar salses i conserves en general.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada